Cum protejam subsolul impotriva infiltratiilor?

Cum protejam subsolul impotriva infiltratiilor?Problema infiltratiilor de apa este una din ce in ce mai prezenta in ultimii ani, in ceea ce priveste elementele de constructii. Apa, pe cat de benefica este ea pentru organismul uman, pe atat de daunatoare este in cazul constructiilor.

Infiltratiile de apa in cazul subsolurilor sunt rezultatul a mai multi factori, spre exemplu fie din cauza provenientei din panza de apa freatica, fie din apele pluviale, ca urmare a absentei trotuarelor perimetrale.

Pentru cazul in care apa se regaseste atat la nivelul placii de beton, cat si in cazul peretilor, zona umeda fiind practic jonctiunea perete- podea, va fi necesara interventia prin hidroizolare, la nivelul elementelor de constructie mentionate.

Pentru aceasta, in prima faza vom avea nevoie de cateva scule electrice, care ne vor ajuta sa construim modelul pentru aplicarea stuturilor de injectare, mai exact vom proceda in a da cateva gauri, grupate sub forma unei baterii de injectare. Aceasta baterie poate fi folosita atat in cazul in care se va alege o bariera impotriva ascensiunii apei prin injectare cu presiune (pompe si packere de injectare), cat si in cazul injectarii fara presiune (modul gravitational).

Din multutidinea de scule electrice pe care le regasim pe piata, din magazinul online Epinvest.ro , le putem alege pe cele specifice activitatilor de forare in vederea injectarii, de tipul unei bormasini semi-profesionale. Aceasta, in urma dotarii cu un burghiu de dimensiune potrivita, aferenta marimii stutului ce urmeaza a fi introdus, va putea fora peretele de zidarie, pentru injectarea ulterioara a materialului cu care vom stopa ascensiunea in capilaritate a apei.

Zidaria este un material usor poros, care permite accederea in capilaritate a apei, dar si a sarurilor. Prezenta sarurilor in cazul peretilor din zidarie poate fi usor identificata, aceasta concretizandu-se la exterior sub forma unor pete albe, neregulate, cu aspect usor fainos. Prezenta apei in structura  peretelui este efectul defavorabil al infilrarii acesteia, printr-o bresa sau defect de constructie.

Asa cum spuneam anterior, in cazul subsolurilor, absenta trotuarelor perimetrale este contraindicata, deoarece in acest fel, apele pluviale se pot infiltra cel mai usor in pamant si, ulterior, in structura peretilor de zidarie. De asemenea, daca panza de apa freatica este foarta apropiata de elementul de constructie, si acest lucru poate avea efecte defavorabile de tipul infiltratiilor.

Pentru a stopa ascensiunea capilara a apei, ulterior formarii bateriei de gauri forate, se va trece la pregatirea stuturilor de injectare, numite uzual si packere. Acestea pot fi de diferite forme, dimensiuni si materiale. Vom regasi in diverse magazine packere pentru injectarea materialelor cimentoase, a gelurilor sau a anumitor tipuri de rasini cu caracteristici speciale.

Le vom regasi in variante din metal sau plastic. In functie de materialul injectat, va fi ales ulterior si tipul de pompe necesare: pompe manuale cu pison, pompe manuale cu pedala, pompe electrice, sau pompe cu membrana.

Materialele de injectare vor fi stabilite in functie de dimensiunile fisurilor existente, de tipul packerelor, precum si de situatia pe care o intalnim in cazul infiltratiilor. Daca exista posibilitatea ca scurgerile de apa sa fie active, in acel caz este recomandata folosirea unei rasini poliuretanice de injectie, care sa actioneze cu dublu scop.

Pe de o parte, acolo unde materialul nu va intalni apa, acesta va forma un corp solid de rasina poliuretanica, iar in cazul in care apa va fi prezenta, rasina va intra in reactie cu aceasta, formand o spuma ce va impinge apa in exterior. In cazul in care apa nu este prezenta deloc, si putem sti cu certitudine acest lucru, pot fi injectate cu ajutorul stuturilor fie materiale cimentoase (lapte de ciment), fie rasini poliuretanice cu simplu efect de stopare a apei.

Un caz aparte al injectarilor peretilor afectati de infiltratii si de ascensiunea in capilaritate a apei, este cel in care injectarea nu se va face cu ajutorul unei pompe. Situatia este oarecum deficitara, insa efectul este mult mai bun decat in cazul injectarii mecanice. Atunci cand sunt folosite pompele, materialul este impins in mod fortat in gaura forata, in functie de debitul produs la actionarea pompei, lasand astfel posibilitatea ca acesta sa nu umple in totalitate spatiul. In cazul injectarii fara presiune, sau prin modul gravitational, materialul este absorbit direct din recipient, in functie de necesitatea peretelui.

Pentru injectarea fara presiune a peretilor se folosesc cartuse speciale de rasina sintetica, cu densitate mult mai scazuta decat cea a apei, tocmai pentru a o putea impinge pe aceasta inafara zidului. Cartusele contin de obicei aproximativ 450- 500 ml de rasina sintetica, iar consumul in cazul unui perete normal de zidarie este de aproximativ 0,1 kg/ l / spatiu de umplut (dmc), insa depinde foarte mult de grosimea de zid si de distanta dintre packerele forate.

Aceste tipuri de operatiuni pot fi executate atat de catre echipe specializate de muncitori, insa pot fi realizate in deplina siguranta si de catre noi insine. Vom avea insa nevoie doar de achizitionarea, sculelor electrice necesare, a packerelor si a rasinilor de injectare.

Daca in cazul  scule electrice cu acumulatori firma  Epinvest va poate oferi toata gama de produse necesare, in cazul tehnicii de injectare trebuie solicitat sfatul unor specialisti pe probleme de acest tip si actionat in consecinta conform acestora, pentru realizarea eficienta a protectiei subsolului impotriva infiltratiilor de apa.

Alte stiri actuale :

1. Romanii, cei mai multi proprietari de locuinte din Europa
2. Cum construiţi o bucătărie de vară tradiţională
3. „Prima Casă“ în lei sau credit clasic în euro? Avantajele şi dezavantajele celor două variante
4. Vrei să zugrăveşti, să schimbi sau să repari prin casă? Fă toată treaba cu unelte de închiriat
5. SENZAŢIONAL: O fotografie de 17 milioane de dolari! Din Roşia Montană

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *