Scaunele auto pentru copii si legislatia

Scaunele auto pentru copii si legislatiaDaca esti parinte si sofer in acelasi timp atunci probabil ai vrea sa-ti stii copilul in siguranta in timp ce conduci; pur si simplu e nevoie sa te concentrezi la drum nu la copilul nelinistit din spatele tau.

Din acest considerent s-au inventat niste dispozitive minunate numite scaune auto copii, care reuseste sa impace si capra si varza, astfel parintele se poate concentra la sofat in timp ce copilul este in totala siguranta.

Insa trebuie avut in vedere ca aceste scaune auto copii sa intruneasca toate conditiile legale de functionare.

In primul rand e vorba despre scaune propriu – zis, acestea trebuie sa fie sigure, sa fie construite din anumite materiale, mai dure, centurile trebuie sa fie in asa fel construite incat sa asigure protectia copilului atat in timpul mersului cat  si in timpul unui eventul incident –mai bine zis sa-l protejeze fara sa-i afecteze sanatatea, sa nu fie prea stranse, sau prost dispuse -, dimensiunile scaunului trebuie sa fie compatibile cu masina, de aceea e bine sa ne asiguram ca acesta nu este prea mare, moment in care o pozitionare corecta ar fi imposibila, sau prea mic, existand riscul deplasarii scaunului in timpul mersului, sau chiar situatii mai periculoase –cum ar fi cea in care scaunul cade si prinde copilul dedesubt.

Pentru a evita acest lucru si pentru a-ti asigura suta la suta functionare optima a scaunului se recomanda folosirea siteurilor si magazinelor specializate, aici ve-ti gasi sfaturi, instructiuni, sfaturi si multe alte astfel de directive benefice folosirii scaunului; cel mai bun exemplu de astfel de site este www.allkids.ro .

Multi dintre soferi se intreaba daca prezenta si folosirea scaunelor este obligatorie. Ei bine, da. Conform OG 195/2002 Art. 97 ,,copii cu varsta sub 12 ani sau cu inaltimea sub 150 cm trebuie sa poarte centuri de siguranta adaptate greutatii  si dimensiunilor lor, iar cei cu varsta sub 3 ani se transporta numai in dispozitive de retinere omologate’’,  in continuarea acestor articole gasim si sanctiunile la care sunt supusi cei care nu respecta aceste legi, respectiv 2 sau 3 puncte – amenda. Insa poate nu acest aspect este cel mai important, ci cel al sigurantei copilului.

Aici nu vorbim de mofturi sau respectarea unor legi ci vorbim de asigurarea sigurantei celui mai de valoare ,,bun’’ – propriul copil. Cand intram intr-un astfel de domeniu legislatia ar trebui sa fie doar o chestiune ce trebuia facuta, nu o chestiune ce ne sacaie si ne ameninta cu amenda. Este pur si simplu datoria noastra sa ne protejam si aparam copii,     si daca ne si uitam la numarul de accidente ce se petrec in tara la noi atunci parca nevoia unui astfel de scaun este si mai mare.

Partea cu legislatia este si mai aspra in tarile europene, astfel daca nu ai in masina un astfel de scaun si ai scapat de cateva amenzi pe soselele romanesti, un cu totul alt lucru ti se va intampla in Europa, amenzi mai mari si chiar suspendarea unor acte. Poate poate in viitor se va respecta si la noi aceasta lege, si nu doar de teama ci din intelegerea unor concepte de siguranta.

Alte stiri actuale :

1. Câţi copii au fost adoptaţi în 2013
2. Copii: cum tratăm corect simptomele răcelilor?
3. Educaţie copii: Cum să faci faţă crizelor copiilor
4. Peste 30 de elevi de gimnaziu, ticsiţi zilnic într-un microbuz şcolar de 16 locuri
5. Au votat “NU”. Alocaţia pentru copii rămâne la 7 euro, de 35 de ori mai mică decât media UE
6. Boc, către clujeni: Faceţi copii, că Primăria se preocupă de asigurarea locurilor în creşe

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *